O STATISTICA…..

Cât câștigă un arhitectLa intrebarea dnei. Ana Maria Zahariade din finalul Conferintei Nationale Extraordinare a OAR din 28.10.2017.: ” De ce acest vot negativ, de ce atat frustrare?” mi-am permis un raspuns:

„Daca luam referinta pietei constructiilor de 6,2 mld € in 2016, ii aplicam un coeficient mediu de 1,5%, apoi o impartim la 9.564 de arhitecti, si o dividem la cele 12 luni ale anului, obtinem un venit lunar mediu de 810 €, brut per capita. Din acestia, un arhitect, trebuie sa-si plateasca impozitele, licentele, taxa de timbru, contributia OAR, si altele. Un calcul sumar ar putea conduce catre un net situat intre 400 si 500€/ luna.”

Daca puteti detalia un alt sistem de calcul sau de valori, va invit la o mica, dezbatere. Pana atunci ii invit pe onorabilii conducatori ai Ordinului sa faca un studiu, pentru a intelege de ce functionarii autoritatilor ne privesc, pe noi arhitectii, de sus. Asta raportand la salariul lor de bugetari, fara sa ne gandim la ciubucuri, cadouri, peschesuri si alte bonusuri……

Dupa ce am provocat lumea la dezbatere, la publicarea altor cifre, din surse, nu estimari, am primit si primul sprijin, de la Alexandru Rauta. Un articol. „Cu constructiile la Piata” de Arh. Serban Tiganas, Presedinte OAR. Mai sursa ca asta nu se poate. Citind cu mare atentie textul si refacand calculele am ajuns la concluzia ca in realitate e chiar mai rau: Piata de arhitectura din Romania anului 2016 a fost de 77 mil Euro. Numarul arhitectilor = 9.564. Medie anuala 8.051 Euro/arhitect; deci venitul brut mediu lunar este de 671 Euro.

CHIAR MAI RAU DECAT IN ESTIMAREA MEA.!!!!!

Nici nu mai are sens sa cuantificam vreun venit net…….

Arh. Viorel PLESCA

2 thoughts on “O STATISTICA…..

  1. Calculul asta nu se face cu 9500 de arhitecti, sa nu fim ridicoli. Daca vreti cu orice pret statistica asta, foarte bine, dar sa nu o substituim realitatii din Romania unde sunt in cel mai fericit caz 5000 de arhitecti activi.

Lasă un răspuns