Agora Arhitecților (Forum online)

Arhitect-OAR.Ro Forumuri Interacțiunea Arhitecți-OAR Agora Arhitecților (Forum online)

Etichetat: 

Acest subiect conține 2 răspunsuri are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  Arhitect Octavian Ungureanu acum 3 luni, 3 săptămâni.

 • Autor
  Mesaje
 • #445

  Pentru a folosi un sistem de vot online al arhitecților, trebuie să dezbatem ce priorități avem ca breaslă, ce priorități are societatea, ce probleme există și ce soluții le-ar putea ameliora. O astfel de platformă este ceea ce am numit o Agora pentru arhitecți.Dar putem să-i spunem oricum.

  Agora pentru Arhitecți

  Deja mii de arhitecți discută aprins în Grupuri pe Facebook despre chestiunile arzătoare ale breslei. Vă puteți alătura lor pe pagina Arhitecți Români, sau Discuții despre PNDPC. Facebook nu este însă un loc atât de bun. Comentariile sunt greu de moderat, iar atenția este menținută pe un fir de discuții doar un timp limitat.

  Un forum online, sau chiar o platformă special creată pentru dezbateri sunt necesare pentru a putea aduce argumentele până la detalii.

  Dar un forum nu ar ajuta numai în a discuta despre #ReformaOAR. Un forum poate să includă și consultații între arhitecți pe chestiuni punctuale, legate de proiectare. Un forum poate să fie și o interfață între arhitecți și publicul larg interesat să construiască în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat.

  Website-ul OAR poate include toate aceste funcționalități și mult mai multe. Acum comunicarea între noi este limitată la relațiile personale și la platformele de social media. Acum comunicarea noastră cu restul societății este realizată exclusiv în birourile de proiectare sau la șuete între prieteni.

  Platformă online pentru a dezbate priorități, probleme și soluții
  În era informației nu putem ignora tocmai informația și fluxul cât mai liber al acesteia. Cum putem ști ce priorități avem? Cum putem depista corect problemele? Cum putem găsi soluții la toate acestea?

  Doar așa putem vota, pentru a solicita Conducerii OAR să pună în practică ceea ce noi hotărâm.

  Cum ar trebui să fie o Agora pentru arhitecți? Online, sigur, dar ce funcționalități? Sub ce formă?

  Spune-ne părerea ta!

 • #506

  arh. Radu Florea

  „Agora pentru arhitecți” este un titlu perfect ales.

  Cred că cele trei portaluri de discuții încep să formeze un triunghi stabil, care trebuie consolidat – iar în timp, comasat. Acestea sunt OAR.archi (în formă de email), facebook și acest website Arhitect-OAR.ro pentru care apreciez inițiativa de înființare.

  Consolidarea acestui triunghi poate fi făcută foarte ușor la început prin amplasarea de „indicatoare” online reciproce în header, de ex. înlocuirea sau suprapunerea peste imaginile din cover photo de la facebook cu un text care direcționează către OAR și către acest Website. Și invers.

  Este nevoie de o platformă unică de comunicare, iar OAR sau chiar UAR pot oferi această foarte prețioasă unealtă membrilor săi. În acțiunea pregătitoare putem face lobby, iar eu sunt dispus să donez într-un cont pentru această acțiune realizată de colegii noștri care își rup din timp și depun un efort considerabil (atunci când timpul nu îmi permite să ajut fizic la dezvoltarea platformei).

  „Building community” sau de fapt „Rebuilding community” ar putea fi unul dintre principalele obiective ale acestei Agora. Varianta unui forum online este clar net superioară unui group facebook, pentru că informația se poate structura și administra mult mai ușor.

  De asemenea, înainte de a pleca la o discuție – cred că fiecare membru OAR sau fiecare arhitect ar trebui să aibă în față, în primele butoane sau imagini care apar pe platforma de discuții – un pic de istorie.
  Istoria meseriei de arhitect în România.
  Istoria organizațiilor profesionale : UAR și OAR.
  Motivarea înființării lor, mărturii ale membrilor despre înființare, evoluție și status actual. O direcție în care a mers un pic dacă nu mă înșel dl. arh. Dan Baciu.
  Fără o fundație temeinică nu se poate construi nimic trainic, iar în cazul intervenției pe ceva cu un istoric consistent – trebuie o expertiză temeinică, care să analizeze starea structurii de la începuturile sale.

  Astfel fiecare posibil comentator va putea să ia o poziție asumată și construită pe o fundație puternică, reală și istorică.

  De asemenea, ar trebui definite și redefinite în permanență noțiunile de Breaslă, Asociație, Organizație Profesională, raportate atât la istoric, cât și la contemporaneitate.

  O organizație puternică trebuie să aibă și conexiuni puternice: în administrație, în zona monumentelor istorice (INP, UNRMI etc.), în lumea antreprenorilor, în zona academică, în domenii conexe. Acestea pot fi dezvoltate în timp, dar trebuie puse pe hârtie de la bun început din perspectiva acestei platforme de comunicare online – Agora, ca să încercăm să definim o viziune holistică asupra breslei noastre.

  De regulă, din scântei iese foc. Ține doar de noi să reușim să îl întreținem, să crească ca mai apoi.. să ne încălzească pe toți.

  Toate bune,
  RF

 • #14276

  Se pare că deocamdată am ignorat și eu forumul. Voi începe să-l promovez printre colegi. Nu aș vrea să mă apuc să strâng bani, că dăm în alte alea.
  Dar sunt sigur că dacă doriți puteți cheltui câțiva lei pentru a promova pe Facebook, unde targetarea arhitecților se poate face foarte facil.
  Da, trebuie să ne știm și istoria.

Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.